Kentsel Dönüşümün Maliyeti

Kentsel Dönüşümün Maliyeti

 

Kentsel Dönüşümün Maliyeti Ne Kadar?
 

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİM-FED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, ''kentsel dönüşüm'' olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi maliyetinin yaklaşık 350-400 milyar dolar civarında olabileceğini söyledi.

 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ile ilgili soruları yanıtlayan Tellioğlu, kentsel dönüşüm yasa tasarısının Van depremiyle beraber, Türkiye'deki çürükyapı stokunun gerçekle yüzleşmesi olduğunu belirtti.

Tellioğlu bu dönüşümün maliyetli ve cesaret gerektiren bir iş olduğunu ifade ederek, Türkiye'deki yaklaşık20 milyon yapı stokunun ortalama standartlarda en az 3'te birinin bu çürükyapı stokuna girdiğine dikkati çekti.

Bu oranın,20 milyon konut arasında yaklaşık 7milyon civarında bir çürük konuta denk geldiğini ifade eden Tellioğlu şöyle konuştu:

''Bunun da toplamda yaklaşık maliyetiortalama 50 bin dolar civarında düşünürsek yaklaşık 350-400 milyar dolar civarında bir rakam ifade eder. Türkiye'de yıllıkortalama 400-500 bin civarında konut üretimi söz konusu. Yüzde 100kapasite çalışması devam ederse 7milyon konut yaklaşık 15 yılda dönüştürülebilir. Bu süreç içerisinde kentsel dönüşüme 300-400 milyar dolar arası bir rakam harcanacağı kesinlikle sektör olarak tespitimizdir.''

Enerji tasarrufu da sağlanacak

Tahir Tellioğlu, bu dönüşüme kesinlikle ihtiyaç olduğunun altını çizerek, Türkiye'de kentsel dönüşüm ile enerji tasarrufunun da sağlanacağını bildirdi. Tellioğlu, yalıtımsız çürükyapıların dönüştürülmesiyle 3-5 milyar dolar arasında bir tasarrufun söz konusu olabileceğini söyledi.

Tellioğlu, şu anda İstanbul, Ankara, İzmir'deki dönüşüm bölgelerinde özel sektörün gerekli girişimleri yaptığını ifade etti. Dönüşümün belediyelerle işbirliği içerisinde ya da özel sektör müteahhitleri ile başladığını dile getiren Tellioğlu, bu durumdan fırsatçılık yaparak yararlanmak isteyenlerin olabileceğini bu sebeple de devlet elinin muhakkak dönüşüme değmesi gerektiğini söyledi.

Dönüşümün 6 ay sonra hızlanacağını vurgulayan Tellioğlu, bu süreç içerisinde mülkiyet sahiplerinin kendi arasında anlaşacağını, anlaşamazlarsa nitelikli çoğunluk sağlandığı takdirde devletin istimlak edeceğini kaydetti.

Dönüşümün konut fiyatlarına etkisi

Tellioğlu, konut sektörünün şu anda normal seyrinde devam ettiğini belirterek, yabancılara konut satışına izin veren yasa ile gayrimenkulde bir hareketlilik beklendiğinin altını çizdi. Kentsel dönüşümle beraber yıkılan binalardaki insanların da konut ihtiyacının olacağına aynı zamanda da konut üretiminin artacağına dikkati çeken Tellioğlu, ''Kısa vadede bir fiyat artışı olsa da orta vadede bu fiyat artışı normalleşecek. Paniklik bir durum söz konusu değil. Yatırımcılar, ev almayı düşünenler açısından 6 ay - 1 sene fiyatlar biraz şişebilir'' diye konuştu.

Kentsel dönüşümde en önemli aktörlerin müteahhitler olduğunu belirten Tellioğlu, müteahhitlik sisteminin altyapısında eksiklikler bulunduğunu söyledi.

Tellioğlu, bu eksikliğin giderilmesi ve bir disiplinin sağlanması için Müteahhitler Odasının kurulması gerektiğini ifade etti.

Tahir Tellioğlu, Türkiye'de 300 bin müteahhidin olduğunu, Avrupa'nın gelişmiş bir ülkesinde ise bu sayının20 binden az olduğunu kaydederek, ''Türkiye'de bir müteahhitlik enflasyonu var'' dedi.

''Yasa inşaat sektörünü ivmelendirecek''

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç da yasanın istihdamda lider sektör olan inşaat sektörünü ivmelendireceğini belirtti.

Bireylerin sağlıklı ve güvenliyapılaşmaya ulaşma hedefinin topyekun bir devlet politikası olarak desteklenmesi gerektiğini belirten Bilmaç, aksi takdirde uygulama güçlüklerinin ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Bilmaç, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, finans kurumları, odalar ve vatandaş gibi her paydaşa yasanın doğru anlatılması gerektiğine dikkati çekti.

kaynak:www.milliyet.com

 


Yazılar
İş Hayatında Kadının İş Güvenliği
21.YÜZYILDA İSTANBUL‘A BAKIŞ AÇIMIZ
Karoly Kos
İşyerinde Duygusal Taciz(Mobbing)
Bakan Riskli Bölgeleri Açıkladı
Osmanlı Kadın Hareketi
Mimaride Neyi Sürdürüyoruz? yazan:Devran Bengü,y.mimar
Mimaride İşlevsellik, Estetik ve Farklılık
Yeşil Dönüşüm
17.AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ
BIM Geleceğin Çalışma Biçimini Bugünden Sunuyor
2000’li Yıllarda Kadın İstihdamının Sektörel Dağılımı
İş Hayatında Kadının İş Güvenliği
İnşaat sektörünün en büyük sorunu; İş Güvenliği
Kentsel Dönüşümün Maliyeti
Bağış ve Aidat

İnşat ve Kadın Derneği
Türkiye İş Bankası- Balmumcu Şubesi
Hesap Numarası:1135 823360
IBAN: TR920006400000111350823360








 

Kurumsal

2009 yılında, Kadınların inşaat sektöründeki varlıklarını güçlendirmek, statülerini artırmak, inşaat sektöründe kadın istihdamının artmasına katkıda bulunmak; bu sektörde çalışan veya çalışmak isteyen kadınlar arası diyalog, iletişim, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak, toplumun tüm kesimlerinden kadınlarla ortak bir platformda bir araya gelip, yasalara uygun faaliyetlerde bulunmak ve çalışmalar yapmak  amacıyla kurulmuştur.
 

  • BİZE ULAŞIN

  • info@ivkad.org

www.teknovizyon.net/
YukariCik