Karoly Kos

Karoly Kos






 

    Gündemden uzaklaşıp biraz geçtiğimiz yüzyılın  başlarına gidelim...Osmanlı-Macar dostluğunu pekiştirmek maksadıyla 1916'da  İstanbul-Macar Bilimleri Enstitüsü kurulur. Çalışanlardan biri de mimar Karoly Kos'tur. Askere gönderilmeyi beklediği sırada soluğu Osmanlı-Bizans mimarisini inceleme göreviyle İstanbul'da alır.Çalışmalarını üç grupta toplar. Bizans kiliseleri ve Türk camiileri, mezarlıklar ve türbeler ve son olarak Constantinapolis  ve İstanbul mimarisi. İstanbul'un en eski tarihten itibaren kendi yaşadığı döneme kadar olan, sosyolojik ve  mimari gelişimini araştırmak, sokak sokak incelemekle kalmaz, haritasını bile  çıkarır.Şehir planlaması,gelecekte İstanbul'un sosyo-ekonomik gelişimine bağlı olarak şehrin ihtiyaçları, imar mevzuatında alınması gereken önlemler gibi konularda ciddi çalışmalar yapar.1995 yılında geç te olsa Kültür Bakanlılığı Naciye Güngörmüş çevirisi ile ''İstanbul Şehir Tarihi ve Mimarisi '' adlı eserini  yayımlar. Kitabın son bölümünde İstanbul ve çağdaş büyükşehir sorunlarından bahseder. Kimi zaman Avrupa  kent mimarisi ile kıyaslama yapıp ağır bir üslup kullansa da  silüetleri betimlerken hayranlığını  gizleyemez.

  Kitabı şu sözlerle sonlandırır;
 
  ''Son söz olarak bir şey daha söylemek istiyorum.İstanbul dünyanın en güzel şehridir ve iki muhteşem kültürün de  merkezi. İstanbul'u elinde tutanın, ona sahip olanın Tanrının ve de insanların huzurunda önemli bir sorumluluğu üstlenmesi gerekir.Bu sorumluluk bu şehrin kendisidir. Bu şehre sahip olanın onu yoketmeye hakkı olmadığını , binbeşyüzyılda , iki değişik ulusun kültürünün yarattığı bu şehri bozma hakkı bulunmadığını bilmesi  gerekir.Eskisinin yerine , onun yerini alabilecek bir kültürü yaratabilecek yetenekte olsa dahi buna hakkı yoktur yine de. Zor bir görevdir bu ve ağır bir yüktür aynı zamanda .Fakat İstanbul'un mülkiyetini elinde bulundurmak bu bedele değer.''
 
    ''Enstitü hala ayakta mı'' derseniz,  1917'de kapanmış olduğunu, fakat  Karoly Kos'un 1977'de ölene kadar İstanbul şehir mimarisi hakkındaki endişelerini genç kuşaklara aktarmayı sürdürmüş olduğunu Naciye Hanım'ın kaleminden öğrendiğimiz kadarıyla  söyleyebilirim.

yazan: Rabia Rana

görseller: Can Ersal
 


Yazılar
İş Hayatında Kadının İş Güvenliği
21.YÜZYILDA İSTANBUL‘A BAKIŞ AÇIMIZ
Karoly Kos
İşyerinde Duygusal Taciz(Mobbing)
Bakan Riskli Bölgeleri Açıkladı
Osmanlı Kadın Hareketi
Mimaride Neyi Sürdürüyoruz? yazan:Devran Bengü,y.mimar
Mimaride İşlevsellik, Estetik ve Farklılık
Yeşil Dönüşüm
17.AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ
BIM Geleceğin Çalışma Biçimini Bugünden Sunuyor
2000’li Yıllarda Kadın İstihdamının Sektörel Dağılımı
İş Hayatında Kadının İş Güvenliği
İnşaat sektörünün en büyük sorunu; İş Güvenliği
Kentsel Dönüşümün Maliyeti
Bağış ve Aidat

İnşat ve Kadın Derneği
Türkiye İş Bankası- Balmumcu Şubesi
Hesap Numarası:1135 823360
IBAN: TR920006400000111350823360








 

Kurumsal

2009 yılında, Kadınların inşaat sektöründeki varlıklarını güçlendirmek, statülerini artırmak, inşaat sektöründe kadın istihdamının artmasına katkıda bulunmak; bu sektörde çalışan veya çalışmak isteyen kadınlar arası diyalog, iletişim, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak, toplumun tüm kesimlerinden kadınlarla ortak bir platformda bir araya gelip, yasalara uygun faaliyetlerde bulunmak ve çalışmalar yapmak  amacıyla kurulmuştur.
 

  • BİZE ULAŞIN

  • info@ivkad.org

www.teknovizyon.net/
YukariCik