Kaynak:www.aktuelmarmaris.com
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) işbirliğinde “Yapı İşlerinde Risk Yönetimi ve Güvenli Çalışma Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyumda, her yıl ülke genelinde yüzlerce kişinin inşaatlarda hayatını kaybettiği belirtilerek, çalışma koşullarının önemine dikkat çekildi. Sempozyuma inşaat sektörü temsilcileri ilgi gösterdi.
ÇSGB İş Teftiş Kurulu Başkanı Tevfik Paçacı, “Okumamış insanların en rahat iş bulabildiği sektör olduğu için insanlar cahil cesaretiyle hayatları pahasına önlem almadan çalışıyor” dedi.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) işbirliğinde düzenlenen “Yapı İşlerinde Risk Yönetimi ve Güvenli Çalışma Sempozyumu” inşaat sektörü temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. MUTSO Konferans Salonu’nda yapılan sempozyuma Muğla Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Kayı, Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, MUTSO Başkanı Bülent karakuş, MUTSO Meclis Başkanı Hilmi Giresun, daire müdürleri, sektör temsilcileri ve inşaat bölümü öğrencileri katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, iş güvenliğinin en üst seviyeye çıkarılması gerektiğini kaydetti. Başkan Karakuş, “Türkiye müteahhitlik sektöründe dünyanın en büyük ikinci ülkesi durumunda. Turizmde olduğu gibi inşaat sektörü de ülkenin cari açığını kapatmakta önemli bir rol oynuyor. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörü hızla büyüyor. Buna karşın iş güvenliği konusunda eksikler var. Ülkemizde iş kazalarının yüzde 10’u yapı sektöründe oluyor. Sektörde sosyal güvenliksiz kimse çalıştırılmamalı. Önlemlerle iş güvenliği de sağlanmalı. Eğitimcilere de bu konuda önemli sorumluluk düşüyor. Bu sempozyumdaki amacımız, yapı sektöründeki iş güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak, iş kazalarını da en aza indirmek. Bu konuda hazırladığımız iş güvenliği el kitabı, kazaların önlenmesinde sektöre ışık tutacak ve rehber olacaktır” dedi.
Sempozyumda bir konuşma yapan ÇSGB İş Teftiş Kurulu Başkanı Tevfik Paçacı, “Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iş sağlığı güvencesi çok önemli. Dünyada 3.5 trilyon dolarlık bir bütçeye sahip olan inşaat yapı sektörü 200’den fazla alt sektöre de hizmet veriyor. Okumamış insanların en rahat iş bulabildiği sektör olduğu için cahil cesaretiyle insanlar hayatları pahasına önlem almadan çalışıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 475 kişi yapı sektöründeki iş kazaları sonucu hayatını kaybetti. Bunun önüne geçmek hepimizin toplumsal görevi. Müteahhitler ve çalışanlar eğitilmeli. Biz de iş yeri denetimlerini arttırarak kazaların en aza inmesini sağlayacağız. İşçilerin güvenli çalışacağı ortamlar oluşturulmalı” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şube Başkanı Alifer Atasever ise yaptığı konuşmada, iş güvenliğinin sadece baret ve güvenlik kemerinden ibaret olmadığına dikkat çekerek, “Dünyada her yıl 270 milyon iş kazası meydana geliyor. Bunlardan 2 milyon 300 bini hayatını kaybediyor. Türkiye’de de iş kazaları sayısında son yıllarda gözle görülür bir artış var. Ülkemizde ortalama her yıl 350 kişi hayatını kaybediyor. Bunların yüzde 50’si çok küçük tedbirler alınarak önlenebilecek durumda. İşçi sağlığı ve iş güvenliği sadece baret ve güvenlik kemerinden ibaret değildir. Siyasilerin ve işverenlerin tutumu çok önemli. Biz de oda olarak bu konuda aktif görevler alarak eğitim çalışmalarına destek verdik, bundan sonra da eğitim alanındaki çalışmalarımız artarak devam edecek” dedi.
Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Osman Köseoğlu, iş güvenliği alanında eğitim çalışmaları yaptıklarını kaydederek, şantiye şeflerine büyük sorumluluk ve görev düştüğünü dile getirdi.
Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Kayı da yaptığı konuşmada, yasaların önemine değindi. Başkan Yardımcısı Kayı, “Türkiye’de iş güvenliği konusunda yasalar var. Bu yasalar çok önemli. Ancak, yasaların uygulanabilirliği daha da büyük önem taşıyor. Bazı yasalar uygulanamıyor. Bende 1965 yılında yasaların ilk çıktığı dönemde denetim elemanı olarak görev yaptım. Karşılaşılan sorunları çok iyi biliyorum. Önemli olan iş güvenliğinin ve işçi sağlığının en üst seviyede korunması. Denetimler ve eğitim çalışmalarıyla bu sorunun aşılacağına inanıyorum” dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar, örgün ve yaygın eğitimde iş güvenliğinin önemine değinirken, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür Yardımcısı Ferda Güley Ceylan ise, güvenli istihdam konusunda bilgi verdi.
Sempozyumda SGK İl Müdürü Ayhan Dorum, “İnşaatlarda SGK Mevzuatı ve Uygulamaları”, İŞ Müfettişi Deniz ayhan Odabaşıoğlu “Planlama ve Organizasyon”, İş Müfettiş Yardımcısı Elif Sivrioğlu “Yapı Alanının Çevrilmesi ve Ulaşım Yolları Kazı İşleri”, İş Müfettiş Yardımcısı Büşra Özğan “Yapı İşlerinde Kimyasallar ve Yangın Riskleri”, İl Müfettiş Yardımcısı Melih Akkoyun “Yapı İşlerinde Kişisel Koruyucu Donanım” ve İŞ Müfettiş Yardımcısı Ahmet Emre Ülkü ise “Yapı İşlerinde Elektrik Riski ve Önlemleri” konularında sunum yaptı.
Sempozyumun sonunda ise, sektör temsilcileri soru cevap şeklinde karşılıklı görüş alışverişinde bulundular.
Süleyman Akbulut