21.YÜZYILDA İSTANBUL‘A BAKIŞ AÇIMIZ

                                                                          

21. Yüzyılda İstanbul’a Bakış Açımız
 
Sn. İlber Ortaylı “İstanbul dünyanın merkezidir” demiştir.
Son verilere göre dünyanın gözbebeği İstanbul’un tarihi sekiz bin yıl öncesine dayanıyor.
Bu yüzyılda kadın, çocuk, genç ve engelli dostu bir İstanbul’a bakışımız;
 
  • Yönetim biçimi olarak, 39 ilçesi ile birlikte yönetilen İstanbul üç bölge için yatay örgütlenme modeli ve yeni bir anlayış ile yönetilmelidir. İstanbul meclis üyelerinin ve bürokratların yanı sıra yerel STK’lar ve üniversiteler kentin sorunlarına çözüm ortağı olmalıdırlar.
 
  • Planlama olarak, 1/100.000’lik anayasal planın mevcut teşekküller ve yeni iklimsel verilere göre yeniden revize edilerek depremsellik ve çevre şartlarının, orman ve tarım arazilerinin mutlak korunduğu, kendi besinini üreten, kendi enerjisini üreten, ekolojik planlama unsurlarının öne çıktığı bir İstanbul önermekteyiz.
 
 
  • Ulaşım olarak, hatların yeniden gözden geçirilmesini, deniz metrobüs, metro gibi toplu ulaşımın ön planda olmasını, Beylikdüzü’nü Bakırköy’e Beşiktaş’a ve boğaza bağlayan deniz yolculuklarının her iki yakada kıyıya paralele olarak yapılmasını, yayalaştırılacak alanlarda yavaş tramvayların çalıştırılmasını, ilçelerin kendilerine has ulaşım modellerinin olmasını tavsiye ediyoruz.
 
  • Kent meydanları ve kent mobilyaları kadın dostu, çocuk dostu, engelli dostu olmalıdır. Gençlerin özgürce kullanabildiği meydanları olmalı, bu meydanlar yeşil kuşak yollarla bütün ilçeleri sarmalı, bisiklet yolları ile lastik tekerleklilerin yayaları engellemeleri önlenmelidir. Kadınlarımız özgürce bu meydanlarda çocukları ile güvenli bir şekilde kullanabilmelidirler. Kent mobilyaları çevreci malzemelerden üretilmelidir. Kışın soğuktan koruyan yazın sıcaktan koruyan durak sistemleri geliştirilmelidir.
 
  • Enerjisini kendi üreten bir İstanbul hedeflenmeli, güneş enerjisi için çatılarda solar kiremitler kullanılmalı devlet destekleri ile güneş panelleri ucuza üretilmelidir.
 
  • Silivri, Kurtköy, Sile, Arnavutköy gibi ilçelerde tahıl ambarları yapılmalı rezerv tarım alanları mutlak koruma altına alınmalıdır.
 
 
  • Şehrin belirli yerlerinde çiçek bahçeleri oluşturulmalıdır. Emirgan parkı örneğimiz mevcuttur. Küçük ölçekli kent ormanları yaratılmalıdır.
 
  • Kentsel dönüşüm için 3M formülümüz 2013 yılından beri çeşitli platformlarda tartışılmıştır.
Mutlu halk,
Mükemmel planlama,
Memnun müteahhit ve kentsel dönüşüm örgütlenmesi mahalleler bazında gerçekleştirilmelidir.
 
  • Yapı stoğu yeniden gözden geçirilmeli riskli binalar yıkılmalıdır.
  • Tarihi yarımada için yapılmış tespit ve planlama çalışmaları masaya yatırılarak, yeniden gözden geçirilmeli, envanter çalışması hızlandırılmalıdır. Bu konu ile ilgili birimler STK’lar ve üniversitelerle birlikte tarihi yarımada sempozyumu yapılmalıdır. Tarihi yapılar restore edilerek turizm ve kültür yapıları olarak değerlendirilmelidir.
 
  • Şehir plancıları, mimarlar ve teknik elemanlardan oluşan gönüllü bir "Estetik Kurul", kent siluetimizde bir stil birliği oluşması adına düşünülmelidir.
 
  • Şiddete uğrayan kadın ve çocuklar için İstanbullun iki yakasında kadın sığınma evlerine alternatif olarak, içinde yaşam ve üretim merkezi olan kadın kampüslerini öneriyoruz.
  •  
Kadın duyarlılığı ile, üreten, odağında insan unsurunu ve onun değerlerini önemseyen, 21.yüzyıla yenilikçi bakış açısı getirebilen bir anlayışla yarının kentlerini tasarlayan ve ortak mirasımızı yarınlara taşıyan bir vizyonun takipçisiyiz.
 
                                                                                                     
Yük. Mim Zeynep Nurfeşan Ağra
İnşaat ve Kadın Der. 3. Donem Başkanı
     

Diğer Yazıları


Yazılar
İş Hayatında Kadının İş Güvenliği
21.YÜZYILDA İSTANBUL‘A BAKIŞ AÇIMIZ
Karoly Kos
İşyerinde Duygusal Taciz(Mobbing)
Bakan Riskli Bölgeleri Açıkladı
Osmanlı Kadın Hareketi
Mimaride Neyi Sürdürüyoruz? yazan:Devran Bengü,y.mimar
Mimaride İşlevsellik, Estetik ve Farklılık
Yeşil Dönüşüm
17.AVRASYA EKONOMİ ZİRVESİ
BIM Geleceğin Çalışma Biçimini Bugünden Sunuyor
2000’li Yıllarda Kadın İstihdamının Sektörel Dağılımı
İş Hayatında Kadının İş Güvenliği
İnşaat sektörünün en büyük sorunu; İş Güvenliği
Kentsel Dönüşümün Maliyeti
Bağış ve Aidat

İnşat ve Kadın Derneği
Türkiye İş Bankası- Balmumcu Şubesi
Hesap Numarası:1135 823360
IBAN: TR920006400000111350823360








 

Kurumsal

2009 yılında, Kadınların inşaat sektöründeki varlıklarını güçlendirmek, statülerini artırmak, inşaat sektöründe kadın istihdamının artmasına katkıda bulunmak; bu sektörde çalışan veya çalışmak isteyen kadınlar arası diyalog, iletişim, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak, toplumun tüm kesimlerinden kadınlarla ortak bir platformda bir araya gelip, yasalara uygun faaliyetlerde bulunmak ve çalışmalar yapmak  amacıyla kurulmuştur.
 

  • BİZE ULAŞIN

  • info@ivkad.org

www.teknovizyon.net/
YukariCik